Geschiedenis van Artibosch

In 1977 organiseerde Joos Holla, edelsmid en galeriehouder van ‘t Pandje aan het Sint Janskerkhof een kunstmarkt met 30 kramen. Daarnaast waren er optredens van Brabantse zangers waaronder Gerard van de Maasakker. De naam was ‘Puloon’, Grieks voor poort, hetgeen wilde zeggen dat het toegang verschafte voor de gewone mens tot kunstuitingen. Schilderkunst, sieraden, grafiek, wandkleden, keramiek, tekeningen, viltwerk en batiks waren te zien en uiteraard ook te koop.

Sindsdien is er ieder jaar begin september ArtiBosch, de kunstmarkt of liever gezegd het kunstenfestival. Omdat het aantal deelnemers langzaam groeide werd de markt uitgebreid vanaf de oorspronkelijke plaats naar de Hinthamerstraat in en linksaf in de Torenstraat. Uiteindelijk werd in de jaren 90 besloten de Parade erbij te betrekken alhoewel de oorspronkelijke plaats, het Sint Janskerkhof, tot 2017 nog steeds in ere werd gehouden.

Nu neemt het Kunstenfestival ArtiBosch de gehele Parade in, in 2018 met circa 85 kramen en in 2019 uitgebreid naar meer dan 120 kramen. Ook de activiteiten zijn uitgebreid. Er is plaats ingeruimd voor kinderen (ArtiKids) waar, onder deskundige begeleiding, de kinderen gratis hun eigen kunstwerk mogen creƫren. Het muziekfestival, zoals ooit begonnen, bestaat nog steeds. In 2019 treden 2 zangers, 1 band, 2 koren en een theatercollectief op. Voor een viertal jonge kunstenaars is een expositieruimte ingericht waar zij hun werk kunnen tonen. Er wordt verder een kunstroute georganiseerd. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een professioneel begeleide wandeling door de stad waarin galeries, kunstwinkels en een museum wordt bezocht. Er wordt voor catering gezorgd zodat men kan uitrusten met een versnapering onder aanhoren van het muziekfestival.

Het thema van 2019 was Schitter & Schijn hetgeen verbeeld wordt door een glasplastiek gemaakt door kunstenaar Leo Stravers. De foto van dit werk siert de poster en de voorpagina van de uitgebreide folder van ArtiBosch 2019.