Jongerenprogramma

Het Jongerenprogramma van Artibosch is een onderdeel van het bredere Artibosch evenement, dat ook ArtiKids en het muziekprogramma omvat. Samen vormt dit een veelzijdig en dynamisch festival dat kunst en creativiteit in diverse vormen laat zien.

Het Jongerenprogramma biedt jonge, pas afgestudeerde kunstenaars de kans om hun werk te presenteren, in gesprek te gaan met bezoekers over de inspiratie en het verhaal achter hun creaties, en hun werken te verkopen. Deze kunstenaars geven een goed beeld van de hedendaagse kunst.
 
De jonge makers die dit jaar aanwezig zijn:
Annemijn van Amersfoort – Illustratie & vormgeving
Anders Verschuren – Grafiek & tekenen
Eva Sijstermans – Installatie & printtechnieken
Loes de Veer – Schilderkunst
Manouk Streur – Sculpturen & (licht) objecten
Suzanne Horst – Beeldende kunst

Kom hen ontmoeten en hun werk bekijken in de Jongerentent (nr 112 op de markt) op zondag 1 september!

Bezoekers van Artibosch kunnen niet alleen genieten van de getoonde kunstwerken, maar ook deelnemen aan interactieve workshops. Deze workshops zijn zowel leuk als leerzaam en bieden een hands-on ervaring in verschillende kunstvormen.

Workshops

– Hout Branden: Maak je eigen sleutelhanger of paneeltje door hout te branden.
– Stenen Beschilderen: Creëer jouw eigen ‘happy stones’ en ruil ze met anderen.
– Nature Print en Etsen: Maak je eigen kunstwerk onder begeleiding van het Grafisch Atelier.

Deze workshops worden verzorgd door Derya YiGit en zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is.
 
En niet te vergeten… Voor de allerjongsten hebben we ArtiKids (lees meer op hun eigen pagina)- creatief aan de slag met het thema NATUURLIJK! – hiervoor hoef je niet vooraf aan te melden.

Artibosch belooft een inspirerende dag vol creativiteit te worden. Kom langs en ontdek een overvloed aan kunst en cultuur op de Parade in ‘s-Hertogenbosch!

Loes de Veer

Als je de jongerentent in loopt, zie je Loes de Veer. Loes vindt de schoonheid van de natuur erg belangrijk en gebruikt deze als inspiratie in haar werk. Voordat ze naar St. Joost ging, volgde ze een opleiding tot bloemstylist, waar ze bloemen en planten vormgaf op een andere manier dan traditioneel bloemschikken. Haar werk bestaat voornamelijk uit het schilderen met olieverf en het werken met bloemen en planten, daarnaast gebruikt ze zo nu en dan textiel en maakt ze foto’s en video’s van haar natuurervaringen. Ze probeert een andere belevingswereld te creëren waarin mensen kunnen wegdromen of ondergedompeld raken, en wil een bepaalde zachtheid laten zien in haar werk.
Voor haar schilderijen legt ze momenten en ervaringen uit de natuur vast die belangrijk voor haar zijn.
Haar eindwerk, getiteld “Uit het diepe,” is geïnspireerd door herinneringen aan de zee en heeft een symbolische waarde, waarbij schelpen en wier voor haar staan voor zachte bescherming en het naar boven komen van onderbewuste elementen.

www.nowshow.nl/class-of-2024/from-the-deep-down-below/

Anders Verschuren

Anders Verschuren haalt zijn inspiratie uit de natuur. Zijn liefde en aandacht voor de natuur zijn duidelijk terug te zien in zijn gedetailleerde grafische werken en tekeningen.
Kom langs en ervaar de wereld van Anders Verschuren, waar de natuur tot leven komt in elke penseelstreek en afdruk. Laat je inspireren door zijn werk en ontdek de kracht en pracht van de natuur door de ogen van een getalenteerde jonge kunstenaar.

Anders andrea verschuren (@dark_delhezi) • Instagram

Annemijn van Amersfoort

Het boek ‘Hersenschimmel.’
Toen Annemijn twaalf jaar oud was, veranderde haar leven door de hersenbloeding van haar vader. Op zoek naar troost ontdekte ze dat er weinig houvast was voor familieleden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). ‘Hersenschimmel’ ontstond uit dit gebrek aan steun en richt zich op de vaak over het hoofd geziene ervaringen van geliefden van NAH-patiënten.
Het boek combineert persoonlijke verhalen van Annemijn en vijf anderen met cyanotype afbeeldingen en ecoline illustraties, die spreken wanneer woorden tekortschieten. Annemijn wil samenhorigheid en erkenning bieden, en lezers geruststellen dat ze niet alleen zijn. ‘Hersenschimmel’ is een bron van troost en begrip, en nodigt iedereen uit om de diepgang van deze onzichtbare strijd te verkennen.

Annemijn brengt op 1 september o.a. een stapel boeken mee die ze zal verkopen. Ben jij ook zo benieuwd naar het boek?

studiogloomy.com

Eva Sijstermans

Eva Sijstermans onderzoekt de relatie tussen tekst, beeld en hun context. Ze vraagt zich af wat het betekent om werk in zijn omgeving te plaatsen. Tijdens het maakproces leert ze de omgeving van de werken kennen. Eva let op de typische elementen van de ruimte en leert deze kennen zoals je een persoon langzaam leert kennen.
Eva werkt met stencils. Door herhaling, ontleding, abstractie en het verdraaien van tekst, beeld en taal speelt ze een spel met vaste definities en nieuwe betekenissen die ze zelf aan woorden en symbolen geeft. Eva werkt voornamelijk op canvas, maar door de plaatsing van het werk kunnen er sculpturale elementen in haar werk gevonden worden.

www.evasijstermans.nl

Manouk Streur

Op Artibosch zal Manouk haar nieuwe lampencollectie (WATT?) presenteren. De lampen zijn gemaakt van autoveren, een interessant auto-onderdeel dat op een gegeven moment als schroot wordt afgedankt. Manouk transformeert deze veren tot stijlvolle en unieke objecten voor het interieur. Elk stuk in haar collectie is met zorg en vakmanschap vervaardigd, waardoor je verzekerd bent van een lamp die niet alleen functioneel is, maar ook een echte blikvanger.
De WATT-collectie varieert van tafellampen, perfect voor een dressoir, tafel, nachtkastje of (boeken)kast, tot imposante vloerlampen. Deze grotere lampen zijn gemaakt van robuuste veren en staan op een stevig houten blok van een meter hoog, wat een indrukwekkend accent geeft aan elke kamer.
Kom langs en ontdek de combinatie van creativiteit en vakmanschap dat elke lamp speciaal maakt.

www.manoukstreur.nl

Suzanne Horst

Suzanne combineert in haar werk elementen van haar identiteit, herinneringen en omgeving om een visueel verhaal te creëren dat de grens tussen zichtbare en onzichtbare werelden verkent. Ze is gefascineerd door het tastbaar maken van ontastbare aspecten van het leven, zoals dromen en angsten, via haar kunst.
Daarnaast onderzoekt Suzanne de relatie tussen de natuurlijke wereld en menselijke innovatie. Door haar werk in deze grijze gebieden te plaatsen, hoopt ze dat de kijker zich herkent in het werk, maar tegelijkertijd nieuwsgierig wordt naar het onbekende.

www.instagram.com/suzanneho.rst/



Manouk Streur (2023)

In 2023 waren de volgende jonge makers te zien: Manouk Streur, Yann Vissers, Gerianne de Horde & Anniek Snoeijs.
Bij de Jongeren expositie ontmoet je in ieder geval Manouk Streur – beeldend kunstenaar en winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023 (JAP). Manouk maakt voornamelijk sculpturen en (licht)objecten. De jury koos Manouk als winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2023. Het juryrapport luidt als volgt: “Uit haar hele persoonlijkheid spreekt een enorme ondernemendheid en proactieve houding. …. Als persoon is Manouk sociaal en communicatief sterk en treedt naar buiten, wat haar kunstpraktijk ten goede komt.” Kom Manouk ontmoeten tijdens ArtiBosch! Maak vast kennis met haar werk op haar website Manouk is tevens de organisator van het jongerenprogramma in 2024.

Yann Vissers (2023)

Een andere Jonge kunstenaar die exposeerde in 2023 is Yann Vissers – schilder, ceramist, tekenaar.
“Ik droom van veldslagen, vaak tussen tegengestelde neigingen in ons, gesymboliseerd door onbekende legers. Ik kan met ene of de andere kant woren uitgelijnd, als ik dat niet doe, sta ik alsnog in de vuurlinie.”
Meer informatie over Yann Vissers op de website van NOW SHOW 2023

Gerianne de Horde (2023)

Dwaal door de kronkels van het brein, ontmoet je Innerlijke Saboteurs – werk van Gerianne de Horde
Door de fysieke verbeeldling van saboteurs kan je ze van je loskoppelen, ze zitten namelijk in je, maar je bent ze niet. Neem een kijkje in deze hersenen, welke saboteurs herken jij bij jezelf? Gerianne gaat er graag met je over in gesprek en toont enkele van haar Innerlijke Saboteurs.
Meer over Gerianne de Horde op de website van NOW SHOW 2023

Anniek Snoeijs (2018, 2023)

Fotografe Anniek Snoeijs – exposeerde eerder als Jonge Kunstenaar via SintLucas bij ArtiBosch 2018, studeerde aan de LUCA School of Arts, Narafi in Brussel en verwerkte een traumatische ervaring in de vorm van het kunst project BLOOM. Daarnaast werkt ze als fotograaf in opdracht. Ze exposeert actueel fotowerk tijdens ArtiBosch 2023.
Bekijk alvast haar website op https://annieksnoeijs.nl

Workshops voor (ook oudere) jongeren

.

.

.

.

.
. op zondag 1 september

>  Hout branden; maak je eigen sleutelhanger of paneeltje.

> Stenen beschilderen; maak jouw eigen ‘happy stones’ of ruil ze met anderen.

Deze workshops worden verzorgd door Derya Yigit.

> Nature print en etsen; maak jouw eigen kunstwerk onder leiding van het Grafisch Atelier

Voor deze workshops geldt een minimumleeftijd van 15 jaar, er is geen maximumleeftijd; ook geschikt voor oudere jongeren. Let op: VOL = VOL, bij de workshops is maar een beperkt aantal deelnemers mogelijk. Aanmelden voor de workshops kan nu al via ellenelemans@artibosch.nl

Jongeren workshops tijdens ArtiBosch 2023